TechniCare verbetert de zorg. Dit doen wij door continu te innoveren en nieuwe producten voor de zorgsector te ontwikkelen. In samenwerking met ziekenhuizen en zorginstellingen creëren wij innovaties die bijdragen aan een verbetering van de zorg, zowel voor de patiënt als voor de zorgprofessional. Waar nodig ontwikkelen wij maatwerkoplossingen voor een optimaal resultaat.
TechniCare staat voor innovatie door het gehele bedrijf heen. Onze mensen, productie, systemen en producten zijn allemaal gefocust op innovatie. We ontwikkelen en produceren producten die daadwerkelijk een verschil maken voor zowel de patiënt als de professional.
Als Nederlands bedrijf met eigen ontwikkeling en productie staan we voor onze kwaliteit. We streven naar hoogwaardige, betrouwbare producten die doen wat ze beloven: niets meer, niets minder. Doordat we het complete proces in-house verzorgen, kunnen we dit waar nodig aanpassen aan uw wensen en eisen.
We streven naar een hoger niveau in de gezondheidszorg. Door nieuwe producten te ontwikkelen, nieuwe principes uit te denken en deze in nauwe samenspraak met de zorg te realiseren, staan we voor toonaangevende en vernieuwende producten voor de zorg. Producten waarvan je zegt: 'Waarom bestond dit nog niet?' Als winnaar van de Innovatie Award en meervoudig deelnemer aan de KVK Innovatie Top 100 is TechniCare een bewezen merk.
Het ontstaan van TechniCare (destijds als Metavo) is een klassiek verhaal. Oprichter Arjan van de Voorde begon voor zichzelf in de schuur achter in de tuin, waar hij fijnmechanische onderdelen produceerde op een zelf gereviseerde draaibank. Deze producten werden gebruikt in diverse sectoren, van keukenkranen tot landbouwmachines. Wat begon als een activiteit naast zijn toenmalige werk in loondienst, groeide al snel uit tot een bedrijf dat niet langer in een schuur paste. In de afgelopen 25 jaar is TechniCare uitgegroeid van een metaalbewerkingsbedrijf tot fabrikant van innovatieve medische hulpmiddelen met internationale ambities. Vandaag de dag zijn we een hecht familiebedrijf, waarbij de tweede generatie de dagelijkse leiding heeft overgenomen van oprichter Arjan van de Voorde.
Metavo werd op 1 juni 2000 opgericht door Arjan van de Voorde. Het bedrijf richt zich op de productontwikkeling en productie van fijnmechanische onderdelen. De producten die Metavo maakt, worden toegepast in tal van producten en sectoren. Vanaf de oprichting van Metavo is productontwikkeling één van de belangrijkste activiteiten. Het ontwikkelen van producten is dan ook verweven met het DNA van de organisatie, tot op de dag van vandaag.
Ongeveer twee jaar na de oprichting van Metavo ontwikkelt Arjan de eerste producten voor gebruik in ziekenhuizen. Omdat er in de medische wereld veel vraag is naar nieuwe producten en oplossingen, worden in deze jaren veel producten ontwikkeld voor toepassingen in het ziekenhuis. Mede doordat de focus steeds meer op het ontwikkelen van producten voor de medische sector komt te liggen, wordt de naam van het bedrijf gewijzigd van Metavo naar TechniCare.
Het grootste product van TechniCare is het Nascentia-verlosbed. De ontwikkeling van dit bed kwam voort uit een vraag vanuit het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam. De Nascentia combineert het comfort van een volwaardig verpleegbed met de posities en mogelijkheden van een verlosbed. Sinds 2019 kan het bed worden uitgerust met een elektrisch aangedreven vijfde wiel. Dit zorgt voor optimale verrijdbaarheid door één persoon op ergonomische wijze, doordat er nauwelijks kracht nodig is om het bed te verplaatsen.
Een belangrijk moment in de geschiedenis van TechniCare: de drie zoons van Arjan nemen het bedrijf over. De overname door Peter, André en Richard markeert ook de volgende fase voor het bedrijf. TechniCare is in 20 jaar tijd uitgegroeid tot fabrikant van medische hulpmiddelen, en dit wordt naar de toekomst toe verder uitgebouwd. De focus ligt eerst op de interne organisatie, om te zorgen dat alle mensen, processen en systemen klaar zijn voor verdere, gezonde groei. Dit zorgt voor scherpe keuzes met betrekking tot het productportfolio, de manier van werken en produceren, en onder andere de implementatie van een ERP-systeem.
In 2025 is de eerste mijlpaal al vroeg behaald: de Infuuts is officieel wereldwijd beschikbaar. Met een inbox vol interesse, zowel vanuit ziekenhuizen als vanuit stichtingen die de Infuuts willen sponsoren aan ziekenhuizen, begint dit product meteen als een succes. Kinderen die weer vrijuit kunnen fietsen terwijl ze aan het infuus zitten: het is een nieuwe wereld die opengaat!
Een kleine twee jaar na de oprichting van Metavo, wordt de schuur en tuin door de gestage groei van het bedrijf te klein om in te werken. In 2002 wordt het eerste pand aangekocht aan de Tinstraat in Ridderkerk. De bouw van het pand wordt wekelijks door de hele familie gemonitord. Drie jaar na de aankoop van het eerste pand, wordt het pand ernaast aangekocht. Nog eens drie jaar later wordt het pand erachter gekocht en worden de drie panden samengevoegd.
Toen Arjan zelf een valincident zag gebeuren met een stervoet-infuuspaal, kwam hij op het idee van de Mobilyzer, het eerste product van TechniCare dat geclassificeerd is als Medical Device. Na de introductie wint de Mobilyzer zowel de jury- als de publieksprijs op de Zorgtotaal-beurs voor beste nieuwe innovatie. Van de Mobilyzer worden verschillende varianten ontwikkeld. In 2024 is het eerste model vervangen door de Mobilyzer 2.
In 2018 begon TechniCare met het internationaal vermarkten van haar producten. Naast de Nederlandse markt, waar TechniCare hard groeit, is internationale verkoop onderdeel van de groeistrategie. Om dit mogelijk te maken, zijn samenwerkingen gestart met distributeurs in verschillende landen, waarbij de focus voornamelijk op Noordwest-Europa ligt vanwege de vraag naar innovatie en hoge(re) kwaliteitseisen. Met name het Nascentia-verlosbed blijkt interessant voor andere markten, maar ook andere producten worden sindsdien buiten Nederland verkocht.
Het behalen van het ISO 13485-certificaat (kwaliteitsmanagementsysteem voor de ontwikkeling en productie van medische hulpmiddelen) is een belangrijke mijlpaal voor TechniCare. Dit certificaat toont aan dat TechniCare werkt volgens een kwaliteitsmanagementsysteem dat getoetst is aan de internationale norm. Het certificaat betekent ook dat de interne organisatie klaar is voor verdere groei en dat de strategie die in 2021 geformuleerd is, ook daadwerkelijk gerealiseerd is. Daarnaast maakt dit certificaat het gemakkelijker om producten te exporteren naar nieuwe markten.
Bij TechniCare werken mensen met een passie voor het vak en voor het maken en creëren van producten. We zoeken samen naar innovaties om de zorg elke dag weer toegankelijker en beter te maken. Dit doen we met een breed scala aan specialisten. TechniCare heeft eigen medewerkers in dienst om het gehele proces – van de eerste schets tot serieproductie – zelf te verzorgen. Dit doen we met productontwerpers, verspaners, lassers, monteurs en service-engineers. Iedereen is gedreven om producten van de hoogste kwaliteit in de juiste samenstelling dagelijks beschikbaar te stellen.