Hoe draagt het ‘Healing environment concept’ bij aan betere zorg?

Sfeer speelt altijd een grote rol in hoe mensen bepaalde omgevingen en ruimtes ervaren. In veel ziekenhuizen wordt de sfeer een steeds prominenter gegeven, waar meer aandacht voor komt en wat belangrijker wordt. Het is een bekend gezicht; typische beelden uit de omgeving die groot op de muren worden geprojecteerd. Ook op de afdeling verloskunde wordt er meer en meer gewerkt met natuurlijke kleuren, lichten en zelfs geuren. Maar wat is het doel hierachter?

Comfort, gebruikersgemak en ergonomie in één verlosbed

Healing environment

De gedachte achter het healing environment principe is dat een ziekenhuis ‘menselijker’ ingericht en gemaakt wordt, wat ten goede komt voor het genezingsproces van de mensen in het ziekenhuis. Het concept is afkomstig vanuit Amerika, als tegengeluid op een klinische en onpersoonlijke sfeer in ziekenhuizen. We kennen allemaal de beelden wel films van lange witte gangen met dokters in witte jassen; een kille en klinische sfeer.

Het menselijker inrichten van een ziekenhuis betekent dat de klinische en onpersoonlijke sfeer overboord gegooid wordt, en dat ziekenhuizen meer focussen op de beleving van de patiënt.

Beleving van de patiënt

De gedachte dat de omgeving bijdraagt aan de beleving en daarbij ook aan de genezing is uiteraard geen nieuwe gedachte. Al aan het einde van de achttiende eeuw zijn er studies gedaan naar een beter gebouw en daarmee een betere omgeving. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan het gebruik van kleurstellingen in het ziekenhuis en natuurlijk licht.

Een positieve beleving binnen het ziekenhuis draagt bij aan de mindset, sfeer en daarmee ook direct aan het herstel van de patiënt.

Beleving binnen de verloskunde

Ook binnen het specifieke domein van de verloskunde speelt de healing environment een grote rol. Nederland is als land nog altijd koploper in het aantal thuisbevallingen, al neemt dit wel sterk af. In 2016 vond 13% van alle bevallingen thuis plaats, terwijl dit 10 jaar daarvoor in 2006 nog bijna een kwart was van alle (23%) van alle bevallingen. Thuisbevallingen is zelfs opgenomen binnen het immaterieel cultureel erfgoed van Nederland.

Voor thuis bevallen kiest de vrouw, naast een groot aantal andere reden, omdat dit kan gebeuren in een eigen vertrouwde omgeving. Hierin is duidelijk te zien dat een vertrouwde en fijne omgeving al een belangrijke factor is voor, tijdens, maar ook zeker na de bevalling. Het samen zijn van het gezin, een comfortabel bed en een bekende omgeving zijn en blijven belangrijke factoren, Family-centered care ook wel genoemd.

Onder meer om deze reden is een duidelijke trend zichtbaar waarin ziekenhuizen meer en meer kiezen voor een moeder- en kind centrum. In deze centra worden verlossuites ingericht die een rustige, mooie uitstraling bieden met alle gemakken die daarbij horen. Denk hierbij aan een nette kamer waarin alle medische apparatuur netjes is opgeborgen, met bijvoorbeeld een eigen badkamer en een slaapplaats voor baby en partner. Zo kan het gezin bij elkaar blijven gedurende de eerste nachten in het ziekenhuis, wat voor de binding tussen moeder & kind zeer belangrijk is.

Het samen zijn van het gezin, een comfortabel bed en een bekende omgeving zijn en blijven belangrijke factoren, Family-centered care ook wel genoemd.

Voorbeelden

Vanuit onze expertise werken wij met diverse ziekenhuizen samen en zien we deze trend ook duidelijk terugkomen. Goede samenwerkingspartners van TechniCare zoals het OLVG, het Sint Antonius ziekenhuis en het Saxenburg Medisch Centrum hebben dit principe goed doorgevoerd. Er is een duidelijke focus gelegd op de moeder en de kamers zijn zeer vriendelijk en ruim opgezet. Zo kan het gezin voor, tijdens en na de bevalling verblijven op één en dezelfde kamer in een rustige setting met alle gemakken die hierbij horen.

Verlosbedden

Binnen het Healing-Environment concept heeft TechniCare het Nascentia verlosbed ontwikkeld. Uit gedaan onderzoek van diverse ziekenhuizen en TechniCare bleek dat veel moeders klachten hadden over het comfort van verlosbedden, wat het verblijf in het ziekenhuis niet bevordert.  Het bieden van het juiste comfort, zeker ook na de bevalling, draagt natuurlijk bij aan het Healing-Environment concept. Het bieden van goed comfort impliceert indirect ook het bieden van een betere rust, wat bijdraagt aan het herstel van moeder- en kind.

Conclusie

Het bieden van een andere omgeving dan een statische en klinische omgeving kan veel betekenen voor de patiënt en het herstelproces. Uit diverse onderzoeken blijft een vriendelijke, rustige en huiselijke omgeving bij te dragen aan het verder herstel van de patiënt.

Voor meer informatie kunt u altijd even contact opnemen met TechniCare. Daarbij is de bronvermelding met meer informatie ook opgenomen.

 

Bronvermelding:

KNOV

“Omgevingsfactoren dragen bij aan genezingsproces”

“Nederlandse ziekenhuizen omarmen healing environment”

Fontein-Kuipers, Y; de Groot, R; van Staa, A (2018, 22 mei) Woman-Centered Care 2.0; bringing the concept into focus

Petit-Steeghs, V; Lips, S.R; Schuitmaker-Warnaar, T.J.; Broerse, E.W. Client-centred maternity care from women’s perspectives: Need for responsiveness

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geïnteresseerd?
Neem contact op.

Geïnteresseerd?
Neem contact op.

Nikkelstraat 24 2984 AM Ridderkerk T (+31)85 0870 421 info@technicare.nl

© TechniCare 2024